Donnerska institutets antroposofiska samling får mer synlighet
Donnerska institutet har en unik samling med fokus på Rudolf Steiners filosofi och antroposofi, byggd på donatorerna Uno och Olly Donners vision. Samlingen omfattar allt från esoterism till konst och jordbruk, och innehåller många verk som i Finland endast finns på DI. Biblioteksbiträde Nathalie Mäkkylä har jobbat med att katalogisera samlingen för att göra den mer tillgänglig, vilket ger större synlighet och stärker samlingens betydelse för forskning om antroposofi.
En samling med bredd och djup
Donnerska institutets donatorer Uno och Olly Donner var bekanta med Rudolf Steiner sedan 1910-talet. Paret intresserade sig för flera olika aspekter av antroposofin och de sysslade exempelvis med biodynamisk odling på Gerknäs gård i Lojo. År 1923 grundade Uno Donner det Antroposofiska sällskapet i Finland. Paret Donner var även språkfantaster. Olly Donner skrev och gav ut flertal sagodraman och lyriksamlingar på franska och svenska.
År 1957 anställdes bibliotekarie Olof Sundström som tillsammans med hustrun Margarete Sundström skötte inköpet av den antroposofiska litteraturen. Ett av huvudändamålen med paret Donners donation var ”ett fullständigt utforskande av Rudolf Steiners filosofi och tankevärld”. Enligt parets önskan skulle antroposofin vara en central del i samlingen. Allt som Steiner skrev och även allt han refererade till skulle köpas in och därför är institutets antroposofiska samling mycket omfattande.
Donnerska institutet är idag ett forskningsinstitut inriktat på religionsforskning i bred bemärkelse. Paret Donners nyfikenhet och passion för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning syns inte bara i biblioteket utan i hela institutets verksamhet som inkluderar forskningsfinansiering, publicering, konferenser, priser med mera. Du kan bekanta dig mer med Donnerska institutets historik i Nils G. Holms Mystik blir vetenskap. Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning 1956–2021 som finns publicerad open access på nätet.
Att synliggöra en litteraturskatt
Katalogisering är ett viktigt arbete för att kunna göra samlingar mer tillgängliga för kunderna, speciellt de verk som inte hittas i någon annan databas. Det ger materialet synlighet och underlättar framtagning av litteraturen. Den antroposofiska litteraturen i DI:s bibliotek är en unik samling och därför är det speciellt viktigt att lyfta fram den. En stor del av böckerna är på tyska och många av böckerna är fyllda med personliga hälsningar vilket gör samlingen ännu mer speciell.
”Det finns en stor mängd potentiellt forskningsmaterial i den antroposofiska samlingen. Bilderböckerna är speciellt spännande att bläddra i”, konstaterar Mäkkylä som intresserat sig för bildböcker via sina studier i litteratur.
Katalogisering är en intressant process, menar Mäkkylä. Man får vara kreativ i många fall och försöka pussla ihop metadata så att böckerna blir så sökbara som möjligt. Det är också ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med olika ämnesområden och vilka böcker som finns i samlingarna. Böckerna är uppdelade i ett flertal olika klasser som speglar antroposofins intresseområden, bland annat esoterism, konst, pedagogik och jordbruk. I dag fokuserar Donnerska institutet på religion och andlighet i relation till antroposofin.
Genom katalogiseringen är stora delar av den antroposofiska samlingen nu sökbar i Åbo Akademis biblioteksdatabas Alma. Under våren 2025 kommer samlingen i sin helhet att bli sökbar. Samlingen är en viktig litteraturskatt – ”Det är roligt att samlingen kan få mer synlighet i och med katalogiseringen”, säger Mäkkylä. ”Något liknande finns inte på annat håll i Finland och kanske inte på så många andra ställen i världen heller”.