
Bibliotek
Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek
Donnerska institutets bibliotek inledde sin verksamhet redan år 1957 och är i dag Nordens största religionsvetenskapliga specialbibliotek. Biblioteket finns i Humanisticum (Dahlströmska palatset) på Biskopsgatan 13 i Åbo, i de vackra akademikvarteren. Biblioteket har öppet vardagar 12-16 (stängt i juli). Vår främsta kundkrets är studenter och forskare inom religionsvetenskap, men våra samlingar är öppna även för allmänheten.
Våra samlingar omfattar ca 90 000 volymer inom religionsvetenskapens alla områden. Vi har de mest centrala tidskrifterna i tryckt form och kan hjälpa dig hitta rätt bland de elektroniska resurserna.
Månadens bok

Aleksandra Ionowa – Näkyjä henkimaailmasta ja rauhasta, Nina Kokkinen & Anne Pelin (red.), Gallen-Kallela Museet, 2025.
Aleksandra Ionowa – Näkyjä henkimaailmasta ja rauhasta ger nya insikter om en konstnär som hittills varit okänd för den breda allmänheten och som arbetade med vägledning av andevärlden. Aleksandra Ionowas (1899–1980) familj har rötter i Ryssland, men hon levde större delen av sitt liv i Lahtis tillsammans med sin partner Selma Mäkelä. De två kvinnorna var djupt engagerade i olika esoteriska strömningar och grundade med Pekka Ervasts välsignelse Ruusu-Risti Lotus Loge i Lahtis på 1930-talet. Sommaren 1946 började Aleksandra Ionowa ta emot budskap från andevärlden genom att teckna och under de följande decennierna skapade hon en samling med tusentals konstverk, som för närvarande visas i en utställning på Gallen-Kallela Museet.
Denna faktabok, som bygger på den senaste forskningen, belyser Aleksandra Ionowas och Selma Mäkeläs liv. Den ger också en bred historisk kontext för Ionowas mediumistiska konst. Boken har skrivits av experter inom esoterism och mediumistisk konst såsom Dr Manon Hedenborg White, Dr Nuppu Koivisto-Kaasik, Dr Nina Kokkinen, konsthistorikern Vivienne Roberts, magister Tiina Tiilikainen och magister Elina Vuorimies. Boken placerar Aleksandra Ionowas konst i ett kontinuum av kvinnliga konstnärer som har arbetat med andevärlden – både i Finland och internationellt. Den ger också ett intressant perspektiv på esoterismens och klärvoajansens historia i Finland under första hälften av 1900-talet. Boken är rikt illustrerad, inte bara med fotografier av Ionowas och Mäkeläs liv, utan också med Ionowas mediumistiska konst, som har fascinerat konstnärer från Wäinö Aaltonen till idag, liksom många andliga sökare.